Аспиринът и Омега-3 мастна киселина – ново проучване!

Аспиринът и Омега-3 мастна киселина – ново проучване!

Ацетилсалициловата киселина и омега-3 мастните киселини поддържат различни аспекти на здравето, а учените продължават да изследват как работят тези вещества. Едно скорошно проучване показва, че и двете могат да окажат влияние върху риска от рак на дебелото черво. В едно ново клинично проучване, наречено SeAFOod Trial, специалисти от университетите в Лийдс, Нотингам, Брадфорд и Нюкасъл в Обединеното кралство са направили интригуваща находка.
Omega-3 / Омега-3 / Масло от перила, 75 софтгел капсули Bärbel Drexel

Те искали да видят дали широко разпространените лекарства (като аспирин и ейкозапентаенова киселина (ЕРА) – една от основните мастни киселини, съдържащи се в омега-3) биха намалили броя на преканцерозните полипи на червата при хора с висок риск от рак на дебелото черво.


Констатациите на изследователите се появяват в престижното сп. The Lancet. Изследователите набират 709 участници чрез 53 болници в Англия. Всички те са изложени на висок риск от рак на дебелото черво. Екипът разделя участниците на четири групи за лечение. От тях някои трябва да получават лечение само с аспирин, други само ЕРА, третата група трябва да получи комбинация от аспирин и ЕРА, а последната група е на плацебо.


Проучването показва, че както аспирин, така и ЕРА имат превантивни ефекти, което е особено вълнуващо, освен че те са относително евтини и безопасни. “Като се имат предвид новите доказателства, клиницистите трябва да обмислят тези средства за пациенти с повишен риск от рак на червата, редом с редовните колоноскопии” – отбелязва главният автор на изследването.

Изследователите също така добавят, че приемането както на аспирин, така и на EPA се оказва безопасно и участниците не са имали повишен риск от кървене.

Консумация на мастни киселини и диабетна ретинопатия-
В скорошно проучване, публикувано в Scientific Reports , се изследва връзката между приема на диетични мастни киселини (FA) и диабетната ретинопатия (DR). Диабетната ретинопатия, водещата причина за зрителни увреждания при възрастни, е често срещано микроваскуларно усложнение на диабета. Рисковите фактори включват продължителност, лош гликемичен контрол, повишено кръвно налягане и висок прием на липиди. Проучванията показват, че полиненаситените мастни киселини (PUFA) имат благоприятен ефект върху усложненията, свързани с диабета. Доказано е, че добавките с Омега-3 мастни киселини модифицират сърдечносъдовите и метаболитните биомаркери, гликемията, липидите и нивата на възпалителни цитокини сред индивиди със захарен диабет тип 2. Рандомизирано клинично проучване (RCT) показа, че добавките с омега-3 забавят прогресията на албуминурията сред диабетици тип 2 и тези с анамнеза за коронарна артериална болест (CAD). Въпреки това, проучвания за връзката между консумацията на мастни киселини и диабетната ретинопатия съобщават за противоречиви констатации, особено сред азиатците. В настоящото напречно секционно офталмологично изследване, базирано на проучване, се изследва дали консумацията на мастни киселини влияе върху риска от развитие на диабетна ретинопатия сред японците. От 647 души с диабет тип 2, 100 страдат и от диабетна ретинопатия. Като цяло резултатите от проучването показват, че диета с високо съдържание на мазнини и наситени мастни киселини може да повиши риска от диабетна ретинопатия при пациенти с диабет, въпреки че общата им консумация на мазнини е значително по-ниска от тази на западното население.Омега-3 Рибено масло, 100 капсули



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Top