Близо 73% от мозъка ни е вода, което показва, че хидратацията е най-ценното нещо, което можете да направите за мозъка си. Водата е най-важната съставка на всяка клетка, участва в комуникацията между невроните, в отделянето на токсини и транспортиране на нутриенти към мозъка. Когато мозъкът е дехидратиран, дори и минимално, когнитивните ни възможности спадат драстично. Най-често това е свързано с невъзможността за вземане на решения. Краткотрайната памет започва да намалява при едва 2% дехидратация. Продължителният прием на малко или никакво количество течности, води до свиване на мозъчните клетки и симптоми като отпадналост, проблеми със съня, замъглено съзнание.
Неотдавнашна статия предполага, че нарастващата тенденция към изцяло растителни диети, може да застраши здравето на мозъка ни.
Това е така, защото холинът до голяма степен липсва в безмесното хранене. В този контекст изследовател наскоро изрази загрижеността си относно нарастващата тенденция към диетите на растителна основа. Ема Дербишир, регистриран диетолог и академичен изследовател, публикува статия в списанието BMJ Nutrition, Prevention&Health за това. В статията тя изразява притеснение, че недостигът на холин може да съпътства преминаването към диети на растителна основа.
Холинът, подобно на омега-3 мастните киселини, не се произвежда в човешкото тяло в необходимото количество. Следователно получаването на холин чрез храната е от решаващо значение. Холинът е жизненоважен за синтеза на невротрансмитери, клетъчната структура и метилирането.
Проучвания свързват дефицита на холин с чернодробни заболявания, нарушени когнитивни функции и дори неврологични разстройства. Хранителното вещество е от ключово значение за развитието на здравия мозък, особено за фетуса.
Основни източници на холин са говеждото месо, яйцата, млечните продукти, рибата и пилешкото месо. Ядките, бобовите растения и зеленчуците, съдържат много малко холин.
http://Мозъчна функция – Холин, Цитиколин и Фосфатидилхолин, 90 капсули Vegavero
През 1998 г. Медицинският институт на САЩ утвърждава дневния минимален прием на холин от 425 mg за жени, 550 mg за мъже, 450 mg за бременни жени и 550 mg на ден за кърмещи жени.
Въпреки това, мнозинството европейци, американци и австралийци не приемат препоръчаното количество холин с храната си.
Скорошна публикация в Lancet през 2019 г. дава препоръчва дневен прием за възрастни от 2 500 килокалории, споделя Дербишир. Въпреки че това е първият доклад, който съставя план за здравословно хранене, основан на насърчаване на екологичната устойчивост, ограничения прием на пълномаслено мляко, яйца и животински храни, този план може да повлияе на приема на холин, добавя изследователката.
Според нея, ако холинът не се получава в необходимите нива от храната, ще бъдат необходими стратегии за суплементация, особено във връзка с бременността, когато холинът е от решаващо значение за развитието на бебето.
Нужно е да се направи повече, за да се обучат здравните специалисти и потребителите за значението на богата на холин диета и постигането й.