Френска агенция – за нежелани реакции от употребата хранителни добавки с дрожди от червен ориз

Френска агенция – за нежелани реакции от употребата хранителни добавки с дрожди от червен ориз

Red Yeast Rice са дрожди, получени от червен ориз, които в Далечния Изток са се употребявали за готвене и оцветяване на храната. Натурален продукт, използван от азиатските традиционни билкари, заради способността му да понижава нивата на “лошия” холестерол и триглицеридите в кръвта.

Дрождите представляват червена плесен, продуцирана върху ориз, която се използва в много хранителни добавки с претенцията за поддържане на нормалното ниво на холестерола.
В Китай тези дрожди се използват за боядисване на хранителни продукти, сладкиши, а също при производството на няколко вида китайски вино.
Френската Агенция по безопасността на храните и околната среда (ANSES) обаче предупруждавна, че вече са постъпили 25 съобщения за нежелани реакции, предимно свързани с увреждане на черния дроб и мускулите, които биха могли да бъдат свързани с употребата на хранителните добавки с дрожди.

Според експерти тези дрожди съдържат съставката монаколин (monacolin), която също има опасност да постави под риск здравето на потребителите.
Дрождите съдържат мonacolin K, който има фармакологични характеристики на статин, което означава, че има способността да инхибира ензима (HMG-CoA редуктаза), участващ в синтеза на 2 холестерол.

Затова мonacolin K се предлага на пазара като лекарство в рамките на международното непатентно наименование “ловастатин” в СъединенитеАмерикански Щати, Канада, Германия но не и във Франция.
Добавките не трябва да се използват от пациенти, приемащи лекарства, получени на основата на „статин”, както и хора, които са приемали по-рано подобни медикаменти със „статин”, защото са възможни нежелани реакции. Възрастни над 70 години и страдащи от определени заболявания, които консумират в големи количества грейпфрут, също трябва да избягват приема на добавките, включващи тези дрожди. Информацията, обаче показва, че потребителите от своя страна използват тези хранителни добавки с или без консултация с лекар като заместител или като алтернатива на лечение за понижаване на холестерола.

Нежеланите реакции, получени сред френските пациенти
В 12 от случаите след употребата на тези дрожди хората са имали мускулни болки (миалгия), като в три от случаите са констатирани увреждания на черния дроб. Поради установените нежелани ефекти се стига до извода, че при сегашните условия използването на дрождите, съдържащи монаколин, може да изложи потребителите на риск за здравето.

С цел да се съберат възможно най-много данни, за да бъде по-точна оценката на риска, ANSES е представила проект на становище за провеждане на консултации с различни заинтересовани страни, като сдружения на потребителите, производителите и т.н.

От фпенската агенция препоръчват при приема на хранителни добавки,включващи дрождите, да се проведе медицинско наблюдение, като се направи и тест на чернодробната функция.

От ANSES считат, че статутът на тези продукти следва да бъде изяснен на ниво Европейски съюз и че техните маркетингови мрежи трябва да бъдат в състояние да гарантират спазването на тези препоръки. Според учените високият холестерол в кръвта не е болест,а по-скоро фактор, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, затова и превенцията трябва да се основава основно на здравословен начин на живот, включващ разнообразна диета и редовни физически упражнения.!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Top