Пропионатът (пропионова киселина) е един от метаболитите на микробната ферментация в човешките черва. Количеството произведен пропионат зависи от състава на микробиома, както и от характеристиките на хранене. Пропионатът има имуномодулиращ ефект върху Т-лимфоцитите в червата.
В зависимост от контекста, пропионовата киселина принадлежи към:
• наситените мастни киселини
• късоверижните мастни киселини
• летливите мастни киселини
Пропионовата киселина е органична киселина, която се среща естествено в резултат на бактериално действие върху кожата или стомашно-чревния тракт. Около 160 различни чревни бактерии обитават червата, а нормалната чревна микрофлора е от значение за човешкия имунитет. Бактериите, произвеждащи пропионова киселина, играят важна роля сред местната микробиота, постоянно обитаваща човешките черва. Това са представители на родовете бактерии Propionibacterium и Veillonellaceae Те ферментират млечна киселина , глюкоза, лактоза и други въглехидрати, както и някои алкохоли, за да образуват пропионова и оцетна киселина и въглероден диоксид. Значителна част от пропионовата киселина, произведена от бактериите, прониква в локалните чревни капиляри и достига до черния дроб, където претърпява по-нататъшна трансформация с образуването на глюкоза. Пропионовата киселина в хепатоцитите участва главно в глюконеогенезата и е регулатор на метаболитните процеси и липидния метаболизъм в черния дроб.
При балансирана диета с високо съдържание на фибри, късоверижната мастна киселина се образува естествено в дебелото черво по време на усвояването на фибрите.
Някои от физиологичните ефекти на пропионовата киселина като метаболит на чревната микрофлора са:
• енергийно снабдяване на епитела;
• антибактериален ефект;
• регулиране на пролиферацията и диференциацията на епитела;
• доставка на субстрати за глюконеогенеза;
• блокиране на адхезията на патогени към епитела;
• поддържане на йонен обмен.
*Пропионовата киселина и нейните соли предотвратяват развитието на гъбички и мухъл и се използват в хранителната промишленост, козметиката и фармацевтиката.
Като хранителна добавка, пропионовата киселина е с код E280 и се ползва за консервант на хляб и хлебни изделия, както и за повърхностна обработка на сирена.
Добавените концентрации на пропионат в храната са от 0,3 до 0,4 процента и киселината се усвоява естествено, добавяйки само малка част към пропионовата киселина, която вече присъства в червата.
Съставки: |
В 2 капс.: |
Дн. доза: |
Натриев пропионат | 1000 mg | 1000 mg |
Не съдържа: Глутен, лактоза, ГМО, изкуствени аромати.
Подходящо за вегани.
Хранителна добавка, 120 капсули
.
Дозировка и приложение
Приложение:
Допринася за нормалното състояние на стомашно-чревния тракт.
Забележка:
Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.
Да не се превишава препоръчителната дневна доза.
Препоръчителна дневна доза за прием от продукта:
За възрастни над 18 г.:
По 2 капсули дневно, за предпочитане по време на хранене.
Съхранение:
На хладно и сухо място, недостъпно за деца, при температура до 25°C!
Годност и партида:
Маркирани на опаковката.
Производител
Производител:
Vita-World GmbH, Германия
Вносител:
Холиста Експрес ЕООД гр. София, кв. Полигона, бл.43
www.deusspharm.bg
; www.vita-world24.de
Отзиви
Все още няма отзиви.